Lering uit het verleden

“Zelf ben ik al bijna 40 jaar werkzaam in de bouw. Vanaf het begin tot nu, steeds met veel plezier en voldoening. Ik heb dingen zien veranderen, zowel positief als negatief. We hebben ups en downs gekend. Maar dat is allemaal geschiedenis. De toekomst telt. Wél kunnen we lering trekken uit het verleden.

Sinds de grote recessie van 2008 (waar de hele bouwwereld geen enkele steun van de overheid kreeg), hebben we te maken met een gigantisch personeelstekort. Zelfs met krachten uit het buitenland kunnen we dit niet opvullen. Daarnaast kampen we ook nog met een gigantisch woningtekort. Dit alles heeft de druk enorm verhoogd, waardoor de bouw zeker niet aantrekkelijker is geworden voor jonge instroom. Voeg hier nog aan toe dat het bar en boos gesteld is met opleidingen en zie het resultaat.

En dan de lockdown

In de tijd van de lockdown heb ik geconstateerd dat er weer een bepaalde rust was, terwijl de activiteiten harder doorliepen. Er werd weer hard gewerkt met plezier en rust en het vlotte. Dit alles ondanks de corona maatregels. Op het moment dat de maatregels werden versoepeld nam de druk weer toe. Dat heeft me aan het denken gezet…Wat hebben we hiervan geleerd?

Meer mensen houden zich weer bezig met de planning, regelgeving, kosten, veiligheid en organisatie. Maar leidt dit ook tot beter resultaat? Naar mijn mening niet. In tegenstelling zelfs. Het brengt alleen maar druk en discussie, hetgeen invloed heeft op de sfeer in de bouw.

Het klinkt misschien raar wat ik nu zeg, maar misschien moeten we met ons allen eens nadenken of personen met bepaalde functies niet beter helemaal kunnen thuis blijven. Dan kan de rest weer doen waar ze goed in zijn. BOUWEN. Wij als Brouwers zink houden van korte lijnen en daadkrachtige afspraken, waarbij overleg (met de juiste personen), kwaliteit en snelheid voorop staat (in deze volgorde).

Rust in de bouw

Ik ben ervan overtuigd dat met een beetje meer rust in de bouw, de kwaliteit, snelheid en de sfeer zullen toenemen. Laten we hier met ons allen aan werken, zodat onze supermooie BOUW weer aantrekkelijk wordt voor jonge mensen. We hebben ze nodig. Bouwen doe je met je handen en niet met je mond…”

Groeten,

John Brouwers