Nu dat we het tweede kwartaal zijn ingegaan is ook ons tweede cursusseizoen 2018/2019 tot een einde gekomen. De feedback van de deelnemers is zeer positief en dat geeft ons allemaal een goed gevoel. Jan en Bart verdienen onze complimenten. Ze hebben goed samengewerkt met de deelnemers aan het verder ontwikkelen van hun zinkvaardigheden, want skills maken het verschil, meer dan ooit.

We horen veel klachten uit het wereldje dat er een groot tekort is aan mensen die zink kunnen verwerken. Met name het gebrek aan jonge aanwas baart zorgen. Jongeren hebben tegenwoordig vaak andere interesses en groeien in een andere wereld op dan waar we een jaar of 30 geleden waren. Maar deze jongeren zijn wel onze jongeren. Jongeren die we zelf voor een groot deel gevormd hebben en nog steeds dagelijks vormen. Bij die dagelijkse vorming zijn de mensen die vandaag met zink werken bij uitstek de ambassadeurs voor de zinkwerkers van morgen. Maar ik vraag mij serieus af of wij die ambassadeursrol goed genoeg invullen.

Zelf zijn we daar als Brouwers Zink in het verleden ook in tekort geschoten. We hebben ons voornamelijk gericht op onze handel en productie activiteiten en , druk als we waren, zijn we te weinig als ambassadeur zichtbaar geweest.

De laatste jaren proberen we ons, ondanks onze bescheiden middelen, hierin verdienstelijk te maken. Dat doen we niet alleen door het geven van cursussen, maar ook door als sponsor aan te schuiven bij goede initiatieven als de Dakmeesters in Nederland en de Bouwunie in België. Recent is daar Gebouwschil Nederland bijgekomen.

Maar ik krijg steeds meer het gevoel dat de traditionele producenten Rheinzink, Nedzink en VMZinc steeds minder zichtbaar zijn. Natuurlijk hebben ze hun trainingsinitiatieven, maar die lijken steeds meer op platte marketing tools, terwijl de kern, het opleiden, naar de achtergrond verdwijnt. Het is juist die feedback die wij veelal terug horen na de trainingen. Ze gaan bij ons weg en hebben echt weer iets opgestoken, zowel van Jan of Bart maar ook van hun collega deelnemers. Dat komt omdat we tijdens onze cursussen veelal de deelnemers met het vak bezig laten zijn en niet met theoretische (met veel reclame), slaapverwekkende trainingen.

Ik roep graag de producenten en handelaren van zink op om net als ons de schouders eronder te zetten en dit mooie vak ook voor de komende decennia te waarborgen, door het ambassadeurschap serieus te nemen. Niet alleen korte termijn winsten dus, maar ook lange termijn investeringen in een prachtig ambacht.

En voor de (jonge) vaklieden die deze aansporing door de ambassadeurs niet nodig hebben weet ik zeker dat hun skills het verschil gaan maken omdat ze de komende jaren, met recht, prima betaald gaan worden!

Wilt u zelf of een van uw collega’s deelnemen aan een van onze cursussen? Meld u dan onderaan deze pagina aan voor onze nieuwsbrief. Hier worden vóór de bouwvak de nieuwe data kenbaar gemaakt voor eind 2019 en begin 2020.