bart-essers-brouwers-zinkIn mijn vorige blog heb ik mijn visie gegeven op de toekomst van de bouw in bouwend Nederland. Hierin kwamen een aantal items ter sprake, waarop ik veel reacties heb mogen ontvangen. In deze blog zal ik een aantal reacties benoemen, waarin de rol van leverancier zich in mijn ogen onderscheidt.

Normaliter is het laatste kwartaal van het jaar een periode die gekenmerkt wordt door twee drukke productiemaanden en een afbouwfase naar het kerstreces en de winter. Maar deze periode kenmerkt zich ook door het toenemende aantal calculaties die je als leverancier binnenkrijgt met betrekking tot het aankomende jaar. Graag neem ik jullie mee in dit proces en de voortgang hiervan.

Welke hete hangijzers kom je tegen in het offertestadium voor zowel de klant als de leverancier? Een aantal punten die ik graag vanuit mijn oogpunt belicht, zijn:

  • De (dag)prijs
  • De levertijd
  • Toegevoegde waarde
  • Gunning
  • Order

Dagprijs
Velen van jullie zullen weten dat er in onze sector gewerkt wordt met dagprijzen. Dit maakt het soms moeilijk om te calculeren voor projecten die niet op korte termijn gaan spelen. Voor de klant die moet inschrijven voor zo’n project is de prijs juist o zo belangrijk. Als leverancier ben je dan afhankelijk van de informatie die je aangereikt krijgt van de klant. In de afgelopen jaren, waarin we te maken hadden met een economische crisis waarbij de bouw en huizenmarkt in het slop zaten, bleek dat de prijzen in de aanbestedingsfase een drastische daling tot gevolg hadden. 70% van de mensen die ik sprak gaf aan te willen overleven en dat men iedereen aan de gang wilde houden. Deze gedachte is in mijn opinie goed, maar uiteindelijk ook voor vele mooie florerende bedrijven funest gebleken, omdat ze het niet lang genoeg konden volhouden. Niet alleen verwerkende partijen hadden hiermee te kampen, ook het gros van de leveranciers in de bouw. Dalende prijzen, waarbij De Dikke van Dale het woordje “margedruk’’ kon toevoegen in de rijke woordenschat. Ook een groot aantal afschrijvingen door faillissementen hadden leveranciers huiverig gemaakt om nog zomaar te leveren, zonder dat er ook maar enige vorm een dekking op zit.

Is de prijs voor non ferro producten nu zo spannend in het wel of niet binnenhalen van een project?

Ik denk eerlijk gezegd dat dit wel meevalt. Door de toegenomen aantal collega bedrijven is de concurrentie hierin wel toegenomen. De altijd trouwe klant is in 75% een winkelende klant geworden. Hier is helemaal niks mis mee. Het houdt ons allen scherp. Is de klant goedkoper uit om voor iedere 12 meter de prijs op te vragen? Weegt de tijd die hierin wordt gestoken op tegen de lagere inkoop? Ik vraag me dit weleens af en eerlijk gezegd denk ik van niet. Doordat we in de genoemde crisis zaten, waarin het werk minder was, is dit nu de tendens van vandaag de dag.

Leverijd & Toegevoegde waarde
De levertijden hebben het laatste jaar ook wel een bepaalde wending genomen, moet ik eerlijk bekennen. Vaak hoor ik de verhalen dat er voldoende werk in het vat zit en als het dan uitgevoerd mag worden, dan moest men gisteren starten. Met als gevolg dat er voor de leverancier ook een uitdaging ligt om hierin mee te denken. Als we in zo’n fase terechtkomen dan is het ook vaak de kunst om rustig te blijven, om samen een plan van aanpak te hebben en niet blind te gaan produceren in zowel de productie als op de bouwlocatie. Onze directeur John Brouwers roept heel vaak: “Rustig blijven. De voortgang van een bouw wordt niet bepaald door de snelheid van de te leveren spullen, maar door de efficiëntie van het werken.” Hierin heeft hij nagenoeg altijd gelijk. De periode tussen start en oplevering is voor velen vaak een hectische tijd. Vaak wordt gezegd als je snel kunt leveren heb je een toegevoegde waarde als leverancier. Is dit nu echt zo? Ik geef vaak als voorbeeld dat we bij de grotere projecten pas echt een toegevoegde waarde kunnen hebben als we mee mogen denken. Velen vinden dit dan zonde van de tijd, want er moet immers gas gegeven worden. Maar vaak kunnen we het proces versnellen door een groot gedeelte prefab kant en klaar aan te leveren. De meerprijs die dit met zich meebrengt weegt niet op tegen de productiesnelheid op een bouw. Vaak is men huiverig voor die meerprijs. Dit hebben we niet begroot, wordt dan gezegd. Maar als je dan in de vorm van snelheid en dus minder werkuren gaat rekenen, dan komt men in 95% van de gevallen tot de conclusie dat het prijsverschil niet met de rode maar met een zwarte pen geschreven wordt.

Gunning & Order
Om terug te komen op de meterprijs die ik aan het begin benoemd heb, is deze nu echt zo leidend om een project binnen te halen of gaat het om de meerwaarde die een leverancier kan bieden? Ik ben stellig overtuigd van dit laatste. De gunning van onze klanten die deze meerwaarde al ervaren hebben, bevestigen mijn persoonlijke overtuiging hierin.

We komen nu langzaam aan in een overgangsfase waarin de prijzen weer wat beter worden en dat praat ik over de prijzen in het algemeen. Ik hoop dat er nu ook een stukje realiteitszin terugkeert in bouwend Nederland. We kunnen niet onder kostprijs blijven bouwen en leveren, dit is funest. In mijn vorige blog gaf ik al aan dat er vele buitenlandse werknemers op bouwplaatsen actief zijn die tegen zeer gereduceerde tarieven aan het werk zijn. Willen we dit in stand houden of willen we als Nederland toch vooruitstrevend zijn en blijven? Ik hoop op dat laatste en hoop dat hier beweging in komt. In mijn ogen dient kwaliteit voorop te staan en kwaliteit kent zijn prijs.

Graag nodig ik u uit om uw mening en/of ideeën met ons te delen, zodat we samen kunnen kijken waar kansen en mogelijkheden liggen om de hete hangijzers minder heet te doen smeden.

Bart Essers
Accountmanager Brouwers Zink